Naar beneden

Mijn verhaal

Over leermomenten in de trouwfotografie

Leermomenten en stemmen in mijn hoofd

Toen ik al een paar jaar bezig was in de fotografie, werd de eerste Fearless Conference voor trouwfotografie gehouden in Amsterdam. Daar moest ik bij zijn! Het was voor het eerst dat er internationale hot shots uit de trouwfotografie lezingen en workshops kwamen geven in Nederland.

Nu had ik voor die tijd niet per se het idee dat ik vast zat in mijn fotografie, of iets niet goed deed. Lang leve het gebrek aan social media! Het jezelf vergelijken met andere fotografen, en vooral, ontdekken wat zij allemaal veeeel beter doen, was nog niet zo makkelijk 😉

Zelfvertrouwen?

Dus vol nieuwsgierigheid -en zelfvertrouwen, duh- nam ik, na de vele eye openers die ik op de conferentie had gehoord, deel aan een workshop van Franck Boutonnet (google maar even), die mijn meegenomen portfolio en dat van de andere deelnemers zou gaan bespreken. Om kort te zijn, Franck klikte vrij snel door mijn foto’s heen, maakte bij een paar wat opmerkingen over uitsnede, bewerking en wat ik beter had kunnen doen, maar was niet bijster enthousiast. ‘Jamaar Franck, wat vind je nou van deze foto, best cool toch?’ Zijn antwoord was iets van deze strekking: ‘Mèh’.

Auch.

Dat te horen krijgen van een fotograaf die je aardig hoog hebt zitten is even slikken. En dan ook nog eens doodleuk met een kort ‘ja’ antwoorden op mijn vraag of hij dan wèl in een split second door zijn zoeker kon bepalen wat de beste compositie was voor het vastleggen van een moment.

Maar hij had gelijk. A, dat die foto mèh was (hij lichtte het natuurlijk toe) en B, dat hij dat inderdaad kan.

Door te vertellen hoe hij te werk gaat (tijdens het fotografen de randen van je frame en achtergrond blijven bekijken en net even wat verschuiven voor een verbetering), opende hij mijn ogen. Ik zag het licht.

Licht

Letterlijk vooral ook. Het licht zien is natuurlijk van groot belang voor je fotografie. Tot die tijd was ik vooral bezig met momenten vangen. Maar na FC Amsterdam had ik de stemmen van al die sprekers in mijn hoofd tijdens het fotograferen. Ze zitten er nog steeds en zijn niet eng.

Mijn leermomenten en -momentjes van deze conferentie, de workshops die ik daarna volgde bij onder meer Jeff Ascough en Tyler Wirken, en de praktijkervaringen van vele bruiloften, ongeposeerde familieshoots en andere reportages die ik mocht fotograferen inmiddels, heb ik opgetekend in mijn e-book over journalistieke (trouw)reportages, en uitgewerkt in workshops.

Wie weet komen er ook stemmen in jouw hoofd na het lezen van een e-book of het volgen van een workshop ook stemmen 😁

E-books

Alle kennis en ervaring in de fotografie die ik in de praktijk en via opleiding en workshops zelf heb opgedaan, heb ik verwoord in makkelijk weglezende en inspirerende e-books. Ben van plan er nog meer bij te maken, dus stay tuned!

Workshop

Wil je verdere verdieping? Dan is het mogelijk een 3 uur durende 1-op-1 workshop / mentoring te boeken bij mij in Enschede, of een workshop te volgen. Lees hier meer over de workshops.